Wydaje się że używasz starej wersji przeglądarki! Rekomendowane przeglądarki (lub w wersji wyższej): Internet Explorer 9 v.9 Mozila Firefox 8 v.8 Google Chrome 15 v.15
Informacje o cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce cookies"

Determinanty aktywności innowacyjnej w sektorze rolno-spożywczym


Kierownik tematu: dr hab. Szczepan Figiel, prof. IERiGŻ-PIB

Wykonawcy: Pracownicy IERiGŻ-PIB z zakładów Ekonomiki Przemysłu Spożywczego, Polityki Społecznej i Regionalnej, Badań Rynkowych oraz eksperci zewnętrzni.

Cele badawcze tematu:

  • Ocena stanu innowacyjności polskiego sektora rolno-spożywczego.
  • Identyfikacja barier absorpcji i wskazanie sprzyjających i niezbędnych działań dla dyfuzji innowacji.
  • Ocena skuteczności Regionalnych Strategii Innowacji w zakresie rolnictwa, przemysłu spożywczego i obszarów wiejskich.
  • Ocena rynkowych i instytucjonalnych czynników transferu innowacji do sektora rolno-spożywczego i obszarów wiejskich w perspektywie długoterminowej.
  • Sformułowanie praktycznych wniosków dla formułowania i wdrażania polityki państwa w zakresie dyfuzji innowacji po roku 2020.
  • Opracowanie strategii innowacyjnego rozwoju sektora rolno-spożywczego.

Zadanie 1

Ocena innowacyjności polskiego sektora rolno-spożywczego.

Kierownik zadania: dr hab. Szczepan Figiel, prof. IERiGŻ-PIB

Celem zadania była ocena innowacyjności polskiego sektora rolno-spożywczego poprzez pryzmat rynkowych barier jej absorpcji oraz wskazanie sprzyjających i niezbędnych działań dla jej dyfuzji.

[Pobierz: nr 10]
[Pobierz: nr 23]
[Pobierz: nr 26]
[Pobierz: nr 27.1]
[Pobierz: nr 43]
[Pobierz: nr 48]
[Pobierz: nr 49.1]
[Pobierz: nr 52.1]
[Pobierz: nr 56.1]
[Pobierz: nr 73.1]
[Pobierz: nr 74.1]
[Pobierz: nr 75.1]
[Pobierz: nr 89]
[Pobierz: nr 101]

Zadanie 2

Instytucjonalne uwarunkowania transferu innowacyjności w sektorze rolno-spożywczym.

Kierownik zadania: dr Adam Wasilewski

Celem zadania była identyfikacja instytucjonalnych barier i czynników występujących na poszczególnych etapach transferu innowacji do sektora rolno-spożywczego i obszarów wiejskich w odniesieniu do różnych typów innowacji.

[Pobierz: nr 10]
[Pobierz: nr 23]
[Pobierz: nr 26]
[Pobierz: nr 27.1]
[Pobierz: nr 30]
[Pobierz: nr 48]
[Pobierz: nr 49.1]
[Pobierz: nr 52.1]
[Pobierz: nr 56.1]
[Pobierz: nr 73.1]
[Pobierz: nr 74.1]
[Pobierz: nr 75.1]
[Pobierz: nr 89]
[Pobierz: nr 101]

Zadanie 3

Regionalne strategie rozwoju innowacji w zakresie rolnictwa, przemysłu spożywczego i obszarów wiejskich.

Kierownik zadania: dr hab. Renata Grochowska, prof. IERiGŻ-PIB

Celem zadania była analiza i ocena Regionalnych Strategii Innowacji w zakresie rolnictwa, przemysłu spożywczego i obszarów wiejskich w szczególności w zakresie usuwania barier dyfuzji innowacji w sektorze rolno-żywnościowym oraz przedstawienie propozycji rozwiązań w ramach perspektywy finansowej po 2020 roku.

[Pobierz: nr 10]
[Pobierz: nr 23]
[Pobierz: nr 26]
[Pobierz: nr 27.1]
[Pobierz: nr 43]
[Pobierz: nr 48]
[Pobierz: nr 49.1]
[Pobierz: nr 52.1]
[Pobierz: nr 56.1]
[Pobierz: nr 57]
[Pobierz: nr 73.1]
[Pobierz: nr 74.1]
[Pobierz: nr 75.1]
[Pobierz: nr 89]
[Pobierz: nr 101]

Utworzył
Kamila Sobiecka
2015-07-13
Opublikował
Kamila Sobiecka
2015-07-13
Modyfikacja
Paulina Zajkowska
2021-01-26
Odwiedzin: 5020