Wydaje się że używasz starej wersji przeglądarki! Rekomendowane przeglądarki (lub w wersji wyższej): Internet Explorer 9 v.9 Mozila Firefox 8 v.8 Google Chrome 15 v.15
Informacje o cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce cookies"

Polski sektor żywnościowy w pierwszych latach członkostwa


Kierownik koordynator: prof. dr hab. Roman Urban
Wykonawcą zadania jest zespół złożony z pracowników Zakładów: Badań Rynkowych, Ekonomiki i Ogrodnictwa, Ekonomiki Przemysłu Spożywczego.

    Realizacja tematu ma dwa podstawowe cele:
  • dokonanie diagnozy stanu gotowości polskiej gospodarki żywnościowej do pełnej integracji z Unią Europejską w oparciu o syntezę 12-letnich procesów rozwojowych;
  • bieżące monitorowanie procesów integrowania się obu gospodarek żywnościowych i poszczególnych ich sektorów w pierwszych latach po akcesji Polski do Unii Europejskiej.


Zadanie 1
Ocena stanu polskiej gospodarki żywnościowej po wejściu Polski do UE (Kierownik zadania: prof. dr hab. Roman Urban)
Celem zadania jest bieżący monitoring dostosowań rolnictwa i przetwórstwa w pierwszych latach członkostwa. Określenie punktów krytycznych dla całego procesu integracji i ewentualne sformułowanie doraźnych wniosków dla administracji centralnej i resortu rolnictwa o potrzebie dokonania zmian w funkcjonujących mechanizmach.

[Pobierz: nr 1]
[Pobierz: nr 19]
[Pobierz: nr 25]
[Pobierz: nr 45]
[Pobierz: nr 57]
[Pobierz: nr 57.1]
[Pobierz: nr 69]
[Pobierz: nr 69.1]
[Pobierz: nr 90]
[Pobierz: nr 101]
[Pobierz: nr 109]
[Pobierz: nr 130]
[Pobierz: nr 145]
[Pobierz: nr 177]
[Pobierz: nr 177.1]
[Pobierz: nr 184]

Zadanie 2
Ocena wpływu Wspólnej Polityki Rolnej na rynki rolne (Kierownik zadania: dr Robert Mroczek)
Celem zadania jest formułowanie ocen oddziaływania WPR na popyt, podaż, ceny i struktury podmiotowe rynku rolnego.

[Pobierz: nr 2]
[Pobierz: nr 2.1]
[Pobierz: nr 44]
[Pobierz: nr 57]
[Pobierz: nr 57.1]
[Pobierz: nr 84]
[Pobierz: nr 101]
[Pobierz: nr 106]
[Pobierz: nr 155]
[Pobierz: nr 177]
[Pobierz: nr 177.1]
[Pobierz: nr 184]

Zadanie 3
Ocena zmian konkurencyjności polskich producentów żywności na wspólnym rynku europejskim i na rynkach innych krajów. (Kierownik zadania: dr Iwona Szczepaniak)
Celem zadania jest formułowanie ocen i monitoring zmian konkurencyjności polskiego sektora spożywczego po integracji z UE.

[Pobierz: nr 15]
[Pobierz: nr 37]
[Pobierz: nr 57]
[Pobierz: nr 57.1]
[Pobierz: nr 63]
[Pobierz: nr 67.1]
[Pobierz: nr 99]
[Pobierz: nr 101]
[Pobierz: nr 110]
[Pobierz: nr 130]
[Pobierz: nr 150]
[Pobierz: nr 177]
[Pobierz: nr 177.1]
[Pobierz: nr 184]

Utworzył
Ewa Sierakowska
2011-11-29
Opublikował
Ewa Sierakowska
2011-11-29
Modyfikacja
Ewa Sierakowska
2015-05-05
Odwiedzin: 7334