W roku 2021 IERiGŻ-PIB realizował w ramach działalności statutowej następujące tematy i zadania badawcze:
Temat I: Przemiany przemysłu spożywczego w świetle procesów globalizacji i integracji europejskiej
Kierownik tematu: dr hab. Iwona Szczepaniak, prof. IERiGŻ-PIB
Zadania badawcze:
- Analizy ekonomiczno-finansowe przemysłu spożywczego - mgr J. Drożdż
- Rola bezpośrednich inwestycji zagranicznych w polskim przemyśle spożywczym oraz aktywność inwestycyjna polskich firm spożywczych za granicą - dr Ł. Ambroziak
- Ekonomiczne i instytucjonalne uwarunkowania rozwoju gospodarki o obiegu zamkniętym w sektorze rolno-spożywczym - dr hab. R. Grochowska, prof. IERiGŻ-PIB
- Przemysł spożywczy w dobie rewolucji 4.0 – wizje rozwoju, strategie, modele biznesowe - dr K. Kosior
Temat II: Efektywność funkcjonowania podmiotów gospodarczych w rolnictwie oraz ich miejsce w łańcuchu żywnościowym w świetle wyzwań ekologicznych
Kierownik tematu: dr hab. Aldona Skarżyńska, prof. IERiGŻ-PIB
Zadania badawcze:
- Ocena działalności gospodarstw w aspekcie ochrony środowiska i przeciwdziałania zmianom klimatu - dr inż. M. Zieliński
- Produkcja, koszty i dochody z produkcji wybranych produktów rolniczych - mgr inż. I. Augustyńska
- Identyfikacja łańcucha wartości wybranych produktów ogrodniczych - dr P. Kraciński
- Sytuacja w poszczególnych segmentach rynku owoców i warzyw - mgr A. Bugała
Temat III: Makro i mikroekonomiczne uwarunkowania przekształceń oraz rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce
Kierownik tematu: dr hab. Marek Wigier, prof. IERiGŻ-PIB
Zagadania badawcze:
- Modelowanie rozwoju w sektorze rolno-spożywczym - dr inż. Z. Floriańczyk
- Bezpieczeństwo żywnościowe Polski a aktywność ekonomiczno-społeczna w rolnictwie i na obszarach wiejskich - dr hab. M. Kwasek, prof. IERiGŻ-PIB
- Rola polityki rolnej, przestrzennej i regionalnej w kształtowaniu zrównoważonego rozwoju oraz odporności gospodarstw rolnych i obszarów wiejskich na szoki ekonomiczne, społeczne i środowiskowe - prof. dr hab. J.S. Zegar
Temat IV: Badania rynków rolno-żywnościowych
Kierownik tematu: dr Piotr Szajner
Zadania badawcze:
- Ocena stanu i perspektyw rynku produktów zwierzęcych - dr D. Zawadzka
- Ocena stanu i perspektyw rynku produktów roślinnych - dr inż. P. Szajner
- Ocena stanu i perspektyw rynku środków produkcji - mgr inż. A. Zalewski
- Narzędzia polityki rolnej a funkcjonowanie rynków rolno-żywnościowych - dr hab. A. Bezat-Jarzębowska, prof. IERiGŻ-PIB
Temat V: Polityka finansowa wobec wsi i rolnictwa w zmieniających się uwarunkowaniach krajowych, europejskich i globalnych
Kierownik tematu: prof. dr hab. Jacek Kulawik
Zadania badawcze:
- Monitorowanie sytuacji finansowej w polskim rolnictwie i na wsi oraz w ich otoczeniu - prof. dr hab. J. Kulawik
- Koszt społeczny pozyskiwania funduszy budżetowych służących finansowaniu subsydiów rolnych - dr hab. M. Gospodarowicz, prof. IERiGŻ-PIB
- Wykorzystanie koncepcji „fiscal incidence” jako narzędzie optymalizacji pomocy publicznej dla polskiego rolnictwa - dr inż. M. Soliwoda
Temat VI: Ocena sytuacji ekonomiczno-produkcyjnej rolnictwa i gospodarki żywnościowej
Kierownik tematu: prof. dr hab. Marian Podstawka
Zadanie badawcze:
- Ocena sytuacji ekonomiczno-produkcyjnej rolnictwa i gospodarki żywnościowej - prof. dr hab. M. Podstawka