Wydaje się że używasz starej wersji przeglądarki! Rekomendowane przeglądarki (lub w wersji wyższej): Internet Explorer 9 v.9 Mozila Firefox 8 v.8 Google Chrome 15 v.15
Informacje o cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce cookies"

Poza serią

Produkcja, koszty i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2023 roku:

Autorzy:
Irena Augustyńska
Rok publikacji
2024
Miejsce wydania:
Warszawa
Stron:
122
Oprawa:
B5/ebook pdf
ISBN:
978-83-7658-976-3, 978-83-7658-977-0
ISSN:
DOI:
Objętość:
cena:
45,00 zł (wersja elektroniczna)
45,00 zł (wersja papierowa)

Opis:

Kupisz tutaj:

https://ierigz-publikacje.pl 


Przedmiotem badań przedstawionych w tej publikacji było dwanaście produktów rolniczych ważnych dla polskiej gospodarki narodowej. Należało do nich dziewięć produktów roślinnych: pszenica ozima, pszenica jara, żyto ozime, jęczmień ozimy, jęczmień jary, kukurydza uprawiana na ziarno suche, rzepak ozimy, rzepak jary i buraki cukrowe oraz trzy produkty zwierzęce: mleko krowie, żywiec wołowy (bydło rzeźne) i żywiec wieprzowy (tuczniki). Na podstawie zgromadzonych danych przygotowane zostały kalkulacje rolnicze obejmujące wartość produkcji, koszty bezpośrednie i nadwyżkę bezpośrednią uzyskaną z wyżej wspomnianych produktów w 2023 roku. Wyniki badań zaprezentowano w podziale według intensywności produkcji rozpatrywanych produktów: średnim, niskim i wysokim. W przypadku produktów roślinnych intensywność tę mierzono poziomem zużycia na 1 ha uprawy nawozów mineralnych NPK i środków ochrony roślin, a w przypadku produktów zwierzęcych – poziomem zużycia pasz treściwych w żywieniu rozpatrywanych grup zwierząt. Z przeprowadzonych analiz wynika, że w Polsce w 2023 r. produkcja wszystkich wspomnianych powyżej produktów rolniczych pozwalała na uzyskanie dodatniej wartości nadwyżki bezpośredniej. W przypadku produktów roślinnych oraz mleka krowiego poziom tej nadwyżki zwiększał się wraz ze wzrostem intensywności produkcji, ale w przypadku żywca wołowego i żywca wieprzowego kierunek tych zmian był odwrotny. Ustalono ponadto, że spośród wybranych do badań produktów roślinnych najwyższy poziom nadwyżki bezpośredniej można było uzyskać przy wysoko intensywnej uprawie buraków cukrowych, ale najbardziej opłacalna (mierzona wskaźnikiem bezpośredniej opłacalności produkcji) była wysoko intensywna uprawa pszenicy ozimej. Produkcja mleka krowiego generowała wysoką nadwyżkę bezpośrednią oraz korzystny wskaźnik opłacalności bezpośredniej przy wszystkich poziomach intensywności produkcji, ale produkcja żywców – wołowego i wieprzowego, a zwłaszcza tego drugiego – choć też opłacalna (na poziomie nadwyżki bezpośredniej), wiązała się z uzyskaniem zauważalnie słabszych wyników wspomnianych powyżej parametrów niż produkcja mleka.

W tym miejscu warto wspomnieć, że wyniki prezentowanych badań mogą służyć producentom rolnym do podejmowania decyzji gospodarczych stosownie do sytuacji zaistniałych na poszczególnych rynkach rolnych, mogą być też różnorako wykorzystywane przez studentów, naukowców czy doradców rolnych oraz szerokie grono przedstawicieli rządu, sejmu i senatu.