Wydaje się że używasz starej wersji przeglądarki! Rekomendowane przeglądarki (lub w wersji wyższej): Internet Explorer 9 v.9 Mozila Firefox 8 v.8 Google Chrome 15 v.15
Informacje o cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce cookies"

II Forum Producentów Żywności, Warszawa

2022-10-28

 

 

 

 

W dniu 25.10.2022r.odbyło się II Forum Producentów Żywności. Organizatorem wydarzenia była Federacja Gospodarki Żywnościowej RP. Patronat honorowy objął Wicepremier Rady Ministrów, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Henryk Kowalczyk.

Tematem wydarzenia było przedstawienie: aktualnej sytuacji w przemyśle spożywczym w Polsce i Unii Europejskiej, bezpieczeństwo energetyczne, bieżące propozycje rozwiązań dla sektora rolno-spożywczego oraz wyzwania w zakresie produkcji żywności z perspektywy MRiRW, MKiŚ oraz producentów żywności i pasz.

W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele m.in. Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB, Ministerstwa Aktywów Państwowych, Komitetu Rolnictwa i Obrotu Rolnego, Instytutu Aklimatyzacji i Hodowli Roślin, Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego ASAP, Instytutu Integracji i Rozwoju Producentów Pieczywa „Polskie Pieczywo”, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego oraz szerokie grono reprezentantów MRiRW i MKiŚ.

Stronę producentów żywności reprezentowali przedstawiciele poszczególnych branż spożywczych: zbożowej, drobiarskiej, przetwórstwa rzepaku, przetwórstwa mleka, surowców zwierzęcych, owoców i warzyw oraz żywności ekologicznej i systemów jakości.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB reprezentowała Dyrektor Instytutu dr inż. Sylwia Łaba, dr hab. Bożena Nosecka, prof. IERiGŻ PIB z Zakładu Ekonomiki Gospodarstw Rolnych i Ogrodniczych; dr hab. Iwona Szczepaniak, prof. IERiGŻ PIB oraz dr Łukasz Ambroziak z Zakładu Ekonomiki Agrobiznesu i Biogospodarki.

Podczas Forum Dyrektor IERiGŻ PIB dr inż. Sylwia Łaba wygłosiła prezentację pt. „Rola przemysłu spożywczego w gospodarce Polski i Unii Europejskiej”.

II Forum Producentów Żywności zakończyło się sformułowaniem głównych problemów dotykających sektor przemysłu spożywczego.  Ponadto przedstawiciele Federacji Gospodarki Żywnościowej RP złożyli propozycję stworzenia wspólnego dokumentu z postulatami z poszczególnych sektorów branży spożywczej i przekazania ich w formie oficjalnego dokumentu do MRiRW w celu kontynuowania dalszego dialogu i szukania rozwiązań sprzyjających rozwojowi przetwórstwa żywności.

 

 

  

       Organizator:                                                     Patronat honorowy:

                                             

Utworzył
Paweł Szczepanik
2022-10-28
Opublikował
Paweł Szczepanik
2022-10-28
Modyfikacja
Paweł Szczepanik
2022-10-28
Odwiedzin: 1323